Van der Vaart gjorde sitt första mål mot “Roda”

Fotboll i Rafael van der Vaarts liv verkade mycket tidigt. Redan vid en ålder av fyra inskickade hans föräldrar honom på De Kennemers skolan, varifrån sex år senare flyttade den unga Rafa till Ajax Academy.

1993 var van der Vaart i samma åldersgrupp som Amsterdam försvarare Johnny Heitinga och playmaker Wesley Sneijder, men det var han, Rafah, som var den första som debuterade i huvudlaget. Om Heiting och Sneijder rörde sig ganska långsamt till toppen, då var det för Van der Vaart mycket snabbt. Klockan 17 spelade han för Ajax-basen, och efter några månader fick han den inofficiella titeln av Amsterdam-klubbens främsta talang.

Van der Vaart gjorde sitt första mål mot “Roda” och gjorde det till en mycket spektakulär rörelse, som många redan trodde var bortom djärva och korrekta år framöver.

I sin allra första säsong för Ajax gjorde van der Vaart 9 mål i 32 matcher i alla tävlingar. Fans i Amsterdam-klubben har erkänt Rafa som den bästa unga spelaren på laget, och många europeiska experter har börjat förutse en bra karriär för den unga mannen.

Den nya säsongen började för van der Vaart ännu bättre. I sju startkämpar gjorde han sju mål. “Ajax” var högst upp i ståndpunkten och det verkar som om Rafael bara har de bästa utsikterna. Han talade allvarligt i Europa, och intresset för överföringen började visa bidrag som Manchester United och Real. Men i åldern 18 år drabbades van der Vaart sin första allvarliga skada – det var skada på menisken, vilket skulle plåga Rafael under de följande åren av hans yrkes karriär.