En riskfylld Davis Cup-ombyggnad kan vara en springbrett mot ATP-fusionen

“Vi vet att en form av Davis Cup är klar, och en kommer att komma,” sa Costa till Guardian på onsdag och tittade tillbaka på den sista av de gamla finalerna – i Lille i helgen, när Kroatien slog Frankrike 3-1 – och vidare till experimentet kommer han att övervaka som turneringsdirektör i Madrid nästa november.Novak Djokovic fruktar för Davis Cup när rivaliserande evenemang tränger tenniskalender Läs mer

“I slutet av dagen, alla ville ha en förändring, och [investeringsföretaget] Kosmos och [Barcelona fotbollsspelare och Kosmos president] Gerard [Piqué] gjorde det. Det är mycket bra för alla, särskilt för spelarna, för fansen.Känslorna är naturligtvis Energybet blandade men den nya tävlingen kommer att bli mycket bättre än den gamla. ”

Samtidigt har världen nr 1, Novak Djokovic – som kommer att bojkott Madrid – gjort Costa sin uppgift betydligt mer komplicerat när det avslöjades att han kämpar för att skrapa regeln att spelare bara kan vara berättigade till OS om de spelar i Davis Cup. Om de ledande spelarna inte behöver spela i Madrid i november för att spela i Tokyo följande juli, kommer deras redan fasta anknytning till 10-dagars ATP-VM i Melbourne i januari 2020 att stärkas enormt.

Costa medger att ATP: s nya evenemang har meriter, men räknare: ”Det är inte den officiella turneringen för länder.Jag vet att den liknar den nya finalen i Davis Cup, men det är en helt annan sak. [Med] Davis Cup spelar du för ditt land och din federation ligger bakom dig, den allmänna opinionen är bakom dig, din regering är bakom dig, alla är bakom dig. Du känner det trycket, och det är det som gör Davis Cup så viktigt. Facebook Twitter Pinterest Albert Costa lyfter upp Davis Cup-trofén som kapten 2011. Foto: Javier Diaz / Reuters

“Med en ny tävling känner du inte så här.Jag spelade tidigare i World Team Cup i Düsseldorf, vilket var något liknande – även om detta kommer att bli större – och jag Energybet kände aldrig som jag gjorde när jag spelade Davis Cup. ”

Pierre-Hugues Herbert , den franska dubbelspecialisten, ekade Djokovics cynism i starkare termer i Lille på helgen. “Vi hoppas att det nya formatet inte fungerar och att vi kommer tillbaka till det gamla,” sade han. “När vi lämnade stadion tog vi ett foto av det här ögonblicket eftersom vi inte vet om det kommer att upprepas.” Han hade det moraliska stödet av sin förlorande lagkamrat, Lucas Pouille – och en majoritet av publiken, bedömt utifrån deras sporadisk booing av ITF-tjänstemän.

Nästan dagliga utveckling tyder på att maktspelet mellan ITF-chefen, David Haggerty, och hans ATP-motsvarighet, Chris Kermode, skulle kunna lösas år 2020, men Costa är inte lika ren som vissa att oppositionens kraft, och håller med om att det förmodligen kommer att bli en sammanslagning för en enhetlig världsteamtävling, inklusive WTA.

“Det är en verklighet,” säger han. ”Alla pratar, och jag tror att det är en öppen dörr för att göra en blandad tävling och att göra det tillsammans.Det är vad min information är. I slutet av dagen tror jag att det kommer att vara bäst för all tennis, men vi får se hur det går. Vi har två år för att försöka övertyga ATP och tennisvärlden om att kanske två tävlingar inte är Energybet bonus bra för någon av oss.

Om det måste finnas en vänlig upplösning till ett argument, alla utom de i en position för att undvika att det kunde se, kommer det att ta lugna råd från tidigare spelare som Costa för att underlätta vägen, eftersom han förstår båda sidor av argumentet. Han hör till spelarnas klagomål om tidpunkten för finalen, till exempel – bara sex veckor före ATP-evenemanget.

“Jag kan förstå spelarnas poäng,” säger han, “men verkligheten är rätt nu, om de är i finalen, måste de spela Davis Cup vid den tiden ändå.Det är bättre nu eftersom du bara måste spela två veckor för att få chansen att vinna Davis Cup. Innan du var tvungen att spela fyra veckor och över fem set. Dina ansträngningar var större. Nu måste sex länder bara spela en vecka, och de andra 12 spela bara två veckor. ”Snabbguide Ändringar i Davis Cup från 2019 Show Hide

• Den nya Davis Cup kommer att kulminera på en säsong- avslutade 18-lagsturnering på en neutral plats i november som ITF hoppas bli mer attraktiv för elitspelare.

• Länderna kan gå vidare till finalen från en 24-lags kvalificeringsrunda i februari bestående av hem och bort band.De 12 vinnarna går fram; förlorarna förflyttas till grupp 1 och spelar band i april / september.

• Davis Cup semifinalister från föregående år kommer att delta i de 12 kvalificerade nationerna i finalen i november, tillsammans med två jokertecken.

• I novemberfinalerna finns sex tre-lagsgrupper i en rund-robin-format, med två singelmatcher och en dubbelspel per slips. Matcher är bästa-av-tre-uppsättningar.

• Gruppvinnare går vidare till en enda elimineringsfinalfinal. De två bästa andraplacerade lagen går med.

• De fyra lagen som vinner sin kvartfinal kvalificerar sig följande år. Ethan Van Ristell Fotograf: Pascal Rossignol / X00234Var det hjälpsamt? Tack för din feedback.

Costa medger att han förmodligen kommer att sakna det gamla formatet – som är så värdefullt för traditionister och romantiker. ”Det är bara mänskligt.Men saken är att jag skulle ha älskat att ha den här nya tävlingen. När jag var en spelare bad vi redan [ITF] att ändra saker. Nu är det gjort och jag tror att det kommer att bli mycket bättre för alla: för spelarna, för fansen, för TV: n, för pressen. Vi kommer att göra det för första gången, och sedan kommer världen att se hur det fungerar, hur bra konkurrensen är. ”

Han säger att han har sin länge vän och gamla dubbelpartner, Rafael Nadal, ombord , även om han är osäker på några av de andra stora hittarna. Och det är fortfarande ett spel, eller hur? ”Just nu, kanske. Just nu finns det inte. Vi måste visa människor hur det kommer att bli, då kan vi kanske bilda en åsikt. Just nu kan vi prata. Jag kan inte föreställa mig hur det ska bli – och jag älskar idén. Vi måste visa det för världen. ”