I fotboll är denna sanning också relevant

“För ungdomar – överallt där vi håller kära, gamla män – överallt vi hedrar”, är dessa ord från “Songs about the Motherland” relevanta på många områden i livet till denna dag. I vissa ögonblick används de i bokstavlig mening, i vissa – i det ironiska.

I fotboll är denna sanning också relevant, eftersom de unga systematiskt stöder erfarna fotbollsspelare och så småningom förskjuter dem från framsidan. Detta är en naturlig process som aldrig kommer att förändra någonting. Av denna anledning är det logiskt att klubbarna i de flesta fall är redo att betala snygga summor för spelare som är i ung ålder eller i livets bästa, men att ge veteraner mycket pengar är på något sätt inte mycket accepterat.

Emellertid, bland dem som köptes i en ålder av “drygt trettio” finns det många kända namn. Även i slutet av det nuvarande överföringsfönstret har topp 10 av en sådan rating redan lyckats förändras något.

10. Samuel ETO’O

Överföringsväg: Inter – Anji
Överföringstid: augusti 2011
Överföringsbelopp: 27 miljoner euro

I mars 2011 fyllde Samuel Eto’o 30 år. Han var en del av en kohort av de främsta framåt på den europeiska kontinenten, men oväntat för många beslutade han att ersätta klubben, gå för 27 miljoner euro från Inter till lite känd i fotbolls Europa Anji.

I Ryssland tillbringade Eto’o två år, och använde den otroliga kärleken och respekten för fans av Makhachkala-klubben, och gick naturligtvis med en betydande mängd sedlar. Men i augusti 2013 genomgick Anzhi en “förändring i utvecklingsvektorn”, vilket ledde till att klubben frigjorde rankningarna från högt betalda fotbollsspelare. Eto’o lämnade Chelsea som en fri agent och lyckades sedan spela för Everton, Sampdoria, Antalyaspor och Konyaspor. Nu 38-åriga Eto’o är fortfarande “dammande” – i raden av IC “Qatar”, som han har kontrakt till 31 juli.