Vad anklagas Sam Allardyce för?

Englandschefen har fångats på kameran och ger råd till reportrar som poserar som affärsmän i fjärran öst om hur man “runda regler” om tredjepartsägande av spelare. I fotografier som filmades av undercover Telegraph-reportrar, sade Allardyce att det var “inte ett problem” att kringgå de regler som hans arbetsgivare, fotbollsförbundet införde 2008. Han sa till reportrarna, som han visste om vissa agenter “gör det hela tiden” och lägger till: “Du kan fortfarande komma runt det. Jag menar självklart att de stora pengarna är här. “Allardyce diskuterade ett erbjudande som skulle se honom flyga till Singapore och Hong Kong fyra gånger om året för att ta itu med investerare i ett företag som ville köpa fotbollsspelare, för vilket han skulle få betalt £ 400.000 per år.

Den kontroversiella praxisen, som har likställts med slav ägande, var olaglig i Storbritannien 2008.Förra året införde Fifa ett världsomspännande förbud mot övningen. Förbuden är avsedda att stoppa tredje parts ägare, till exempel företag eller agenter, som dra nytta av spelare som säljs på överföringsmarknaden. I 2014 avslöjade väktaren att en intern FIFA-rapport fann att tredjepartsägande fångade klubbar i en “ond cirkel med skuld och beroende” och ställde risker för spelarna och spelets integritet.

Det beror snarare på om Telegraph-undersökningen avslöjade någon mer påstådd förseelse av Allardyce. Som det står kommer Allardyce att behöva förklara om han bara berättar om vad som hände i sporten eller om han rådde “affärsmännen” att följa dessa metoder. Om det är sistnämnda kan det vara tillräckligt allvarligt för hans ståndpunkt att ifrågasätta.Allardyce och hans advokater kommer sannolikt att påpeka att han upprepade gånger berättade för de avtäckta reportrarna att han skulle behöva checka med FA innan han gick med på att vidta några åtgärder och att inga fel begicks.

Tredjepartsägande är fortfarande vanligt i många länder, särskilt i Sydamerika. Det blev ett problem i Storbritannien 2006 efter West Ham Uniteds kontroversiella affär att köpa de argentinska stjärnorna Carlos Tevez och Javier Mascherano. Enligt avtalet togs Tevez till West Ham från den brasilianska klubben Corinthians för att sätta honom i affärsfönstret och hans investerare kunde effektivt bestämma när han såldes, vilken klubb och hur mycket.Det ledde Premier League att förbjuda tredjepartsägande direkt, men dess användning som ett medel för klubbar i Spanien och Portugal för att köpa spelare som de annars inte skulle ha råd att fortsätta att växa. Samla Allardyce förlägen FA med uppenbarelser i tidningen Sting Läs mer

Talar i mars förra året fördömde Michel Platini, då UEFA-presidenten, användningen av TPO: “Jag tror att vi har att göra med en typ av slaveri som hör hemma i det förflutna,” sade han. “Idag är det skamligt att se några spelare med en av sina armar som tillhör en person, ett ben som tillhör en pensionskassa som vem vet var och en tredje person äger sin fot.”