Wigans Ian Lenagan kallar RFL: s affärer med Bradford Bulls en “festering öm”

Ägaren av Wigan Warriors, Ian Lenagan, har medgett att det finns ett behov av öppenhet i Rugby Football League historiska kontakter med Bradford Bulls bland växande krav på en oberoende utredning om rugby ligans styrande organ. Sportens professionella klubbar kommer att träffas senare denna månad för deras årliga rådsmöte och RFL: s hantering av Bradford står fast på agendan.

Flera klubbar på alla nivåer i det professionella spelet är fortfarande missnöjda med RFL: s tidigare engagemang i Bradford, som inkluderar det styrande organet 2012, betalar en sjusiffrig summa för att köpa hyresavtalet för sin hemmaplan, Odsal Stadium – en plats som nu sitter tom efter att Bulls bestämde sig för att spela sina hemmamatcher ur staden 2020.Vid ett nyligen genomfört möte med lägre ligaklubbar satsade många representanter på att styrande organets hantering av ärendet skulle tas upp på dagordningen vid rådets möte. “Kaptains utmaning” rubriker rad regeländringar för NRL-säsongen 2020 Läs mer

Inga klubbar har offentligt avslöjat sin inställning innan en sannolik omröstning om stöd för en utredning från klubbarna men Lenagan sa till Guardian: ”Tror jag att en utredning är nödvändig? Jag är inte säker på vem som skulle göra det, men jag tror verkligen att det finns ett behov av öppenhet som inte finns för närvarande när det gäller pengar som har gått till Bradford, stadion och allt.Jag tror att det är lite skonsamt, och det skulle vara viktigt och bra att få det rensat. ”

Beslutet att köpa Odsal-hyresavtalet leddes av den tidigare verkställande direktören för styrelsen, Nigel Wood, som nu ingår i ägandemodellen i Bradford efter att mannen som startade klubben 2017, Andrew Chalmers, sålde sina aktier med klubben igen i betydande skuld. Detta har fått många att avvisa en tydlig intressekonflikt – något som RFL förnekar – och Lenagan medger att han kan se var dessa bekymmer kommer ifrån. ,” han sa. ”Jag förstår skepsis kring det.Hela frågan om intressekonflikter gör det svårt här men jag har upplevt dessa svårigheter med EFL tidigare på grund av mitt engagemang i andra affärer. Nigel vet mycket om rugby och han var i en stark position vid RFL – även om jag inte föreslår att han var med i något som hänt. Några av de saker som har hänt där är olyckliga, men det har varit en röra i sju eller åtta år nu. ”